Vad är en ställningsbyggare?

Ställningsbyggare ingår i en yrkesgrupp som ofta arbetar i byggprojekt, men det finns andra områden där ställningsbyggare också behövs, t ex anläggningsprojekt och inom industri.

En ställningsbyggare arbetar tillsammans med andra ställningsbyggare – som ett team.


Vad gör en ställningsbyggare?

En ställningsbyggare bygger och monterar byggnadsställningar som används när nya hus byggs eller gamla hus och fasader renoveras. Ställningsbyggarna bygger hela ställningar från grunden med stålrör och träplank eller monterar ihop färdiga ställningssystem.

När byggnadsställningen är färdig kan de som skall göra andra arbeten på byggarbetsplatsen använda den för att kunna utföra arbeten högt upp. Det kan vara någon som skall byta fönster på ett höghus eller någon som skall mura upp en tegelfasad som behöver ställningen att stå på.

När byggnadsarbetena är klara och kontrollerade av en besiktningsman kommer ställningsbyggarna tillbaka och monterar ner byggnadsställningen igen.


Vem kan bli ställningsbyggare?

Moderna ställningsbyggare har hjälpmedel för tunga lyft därför passar yrket idag de flesta – både tjejer och killar. Det viktiga är att ha rätt inställning och attityd. Allt annat går att träna upp.

  • Vill du ha ett spännande yrke med möjlighet att utvecklas?
  • Vill du ha ett varierande arbete där du dagligen möter nya utmaningar och lär dig nya saker?
  • Vill du ha ett arbete där du får uppleva bra kamratskap och teamwork?
  • Vill du ha ett arbete som bygger upp styrka och smidighet?
  • Vill du arbeta ute i friska luften?
  • Vill du ha ett arbete där du ofta får besöka nya platser?
  • Är du beredd på att samarbeta med andra och att ta ansvar för både din egen och andras säkerhet?
  • Är du beredd att hugga i när det behövs?
  • Vill du ha ett kvalificerat arbete utan att behöva sitta i skolbänken för att lära dig yrket?

Om du svarat ja på de flesta av frågorna ovan så skulle du antagligen trivas som ställningsbyggare.


Varför är ställningsbyggare så viktiga?

Många andra yrkesgrupper är beroende av ställningsbyggare för att de skall komma åt och kunna utföra sina arbeten. Det är en viktig uppgift att bygga ställningar och arbetsplattformar som fungerar bra och säkert för de som skall använda dem.

Många arbeten inom industrin och på byggarbetsplatser hade inte kunnat utföras effektivt eller säkert om det inte funnits duktiga ställningsbyggare. En ställningsbyggare har därför stort ansvar och måste ha säkerhetstänk i arbetet.

Allt som krävs för att bygga bra ställningar lär du dig under din utbildning – med stöd av erfarna handledare och hjälpsamma arbetskamrater.


Hur blir jag ställningsbyggare?

För att få yrkesbevis som ställningsbyggare genomförs genomförs en arbetsplatsförlagd utbildning som företagslärling.

  • Lärlingsutbildningen består av praktiskt arbete med för yrket förekommande arbetsmoment och under kvalificerad handledning.
  • Under första delen av yrkesutbildningen genomför lärlingen också några teoretiska kurser. Dessa genomförs via Ställningsakademin på lärlingens egen eller ställningsföretagets dator.
  • Kurserna på Ställningsakademin genomför du som lärling självständigt men fråga gärna din handledare eller någon annan arbetskamrat om det är något du vill ha hjälp att förstå.

Hur och var hittar jag en lärlingsanställning?

Du kan själv söka anställning som företagslärling hos något av STIBs Medlemsföretag*. Kontakta ett ställningsföretag och hör om de har behov av och möjlighet att anställa en företagslärling.

*Medlemsföretagen inom STIB har tillgång till kvalificerat stöd och vägledning via STIB om hur lärlingsanställningen genomförs samt för handledning av företagslärling.

Det är viktigt att ställningsföretaget har möjlighet att stötta dig med handledning under utbildningen samt att de har en utbildningsplan.

Om något av ställningsföretagen du kontaktar är intresserade men säger att de inte har erfarenhet av att hantera en lärlingsutbildning kan du tipsa dem om att de kan kontakta STIB för råd och vägledning kring handledning, utbildningsplan mm.

För dig som arbetar som ställningsbyggare